4- میزان سرمایهگذاری اقتصادی قابل پیشبینی و برآورد منابع مالی مورد نیاز جهت تأمین زیرساختها در منطقه: با توجه به شرایط خاص و ویژه ارتباطی بین بنادر جنوب و شمال كشور با كشورهای آسیای میانه و شركتهای موجود در منطقه كه به صورت فعال تجارت نموده و ارزیابیهای انجامشده توسط سرمایهگذارانِ خارجی اعلام میدارد كه میتوان میزان سرمایهگذاری اقتصادی قابل توجیه در منطقه را بالای 200 میلیون دلار تخمین زد؛ در زمینه سرمایهگذاری خارجی میتوان به ایجاد انواع روشهای جدید در بستهبندی محصولات كشاورزی، مانند چای و برنج، ساخت كارخانههای تولید لوازم سردخانهای و صنایع وابسته در زمینه نگهداری محصولات كشاورزی، تولید ماشینآلات كشاورزی، انبارهای تجاری، كارخانجات صنایع تبدیلی و كارخانجات كشتی و قایق برای استفاده در صید انواع ماهی و آبزیان در دریا، كارخانجات تولید سموم كشاورزی و كودهای شیمیایی، ایجاد كارخانجات در زمینه تبدیل زباله و فاضلاب به كودهای كشاورزی و سایر صنایع مرتبط با كشاورزی خصوصاً با محوریت چای اشاره نمود.
با توجه به سرمایهگذاریهای انجامشده در منطقه، سهم استان برای ادامه سرمایهگذاری، 11 میلیارد ریال و آنچه منطقه از دولت انتظار دارد، 90 میلیارد ریال و سهم آورده سهامداران، 9 میلیارد ریال خواهد بود.
ت) توجیهات اقتصادی و مكانیابی منطقه پیشنهادی:1- تبیین مزیتهای نسبی شهرستان و استانی كه منطقه ویژه مورد نظر در آن قرار دارد، از نقطهنظر وجود امكانات طبیعی و معدنی و وجود منابع و مواد اولیه مورد نیازِ صنایع پیشنهادی و وجود نیروی كار متخصص و غیرمتخصص: حوزه تحت پوشش منطقه ویژه مورد نظر به عنوان قطب اقتصادی چای كشور، دارای تعداد زیادی كارخانجات چای و صنایع تبدیلی وابسته میباشد و كل مناطق همجوار از تنكابن و شرق استان مازندران و تا فومن در غرب گیلان را تحت پوشش دارد. از نظر صنعت شالیكاری نیز این منطقه دارای سطح زیر كشت وسیعی بوده و به عنوان مركز این صنعت در كشور شناخته میشود و بازار كل مناطق همجوار از قبیل استانهای شمالی كشور و مناطقی از استانهای زنجان و قزوین و اردبیل و بخش عمدهای از مناطق برنجخیزِ كشور را تحت پوشش دارد. از نظر صنعت ابریشم نیز، حوزه تحت پوشش منطقه پیشنهادی، جزءِ نقاط برجسته كشور میباشد. همچنین منطقه دارای معادن متعدد فلزی و غیرفلزی قابل بهرهبرداری بوده و شهرستان لاهیجان با دارا بودن دو معدن سنگلاشه رسوبی (سیلت استون) و معدن سنگ آهن از این لحاظ در رده پنجم استان قرار دارد.
2- تبیین دلایل مكانیابی و انتخاب یك نقطه از میان مجموعه نقاط متعدد استان یا شهرستان مربوطه به عنوان مكان منطقه ویژه اقتصادی:2-1 جاذبههای گردشگری: شهرستان لاهیجان از نقاط بسیار دیدنی، با تاریخی سرشار از جنبش و رویدادهای تلخ و شیرین است كه ریشه در دیرینگی این سرزمین دارد. این شهر در شرق گیلان و در دشتی سبز و خرم با ارتفاع 18 متر از سطح دریای آزاد و كوههای بلند البرز در موقعیت 27 درجه و 15 دقیقه عرضی و 50 درجه و 2 دقیقه طول جغرافیایی قرار دارد و از شمال به دریای نیلگون خزر، از شرق به شهرستان لنگرود، از غرب به شهرستان آستانهاشرفیه و از جنوب به شهرستان جدید سیاهكل و شهر خوش آبوهوای دیلمان منتهی میگردد. در این محدوده بزرگ، مجموعه دریا و جنگل و دشت و كوه را به یكباره میتوان به مناظره نشست. لاهیجان با وجود جاذبههای فراوان خدادای كه نمونه بارزِ آن، تالاب بینالمللی امیركلایه و وجود مجموعه استخر طبیعی سلتیتی در مجاورت شاهنشینكوه و چشماندازهای زیبای آبشار مصنوعی و تفرجگاه بامسبز و در آینده نزدیك، راهاندازی و اجرای طرح تلهكابین (نخستین شهر در ایران كه ایستگاه نخست آن، عاشقان طبیعت را از داخل شهر به دل كوههای سر به فلك كشیده همراه میبرد)، سالانه پذیرای هزاران گردشگرِ داخلی و خارجی میباشد. علاوه بر این، به دلیل همجواری منطقه مورد نظر با شهرهای لنگرود (10 كیلومتر)، آستانه اشرفیه (5 كیلومتر) و سیاهكل (15 كیلومتر)، عملاً میتوان از امكانات توریستی منطقه از قبیل مقبره سیدجلالالدین اشرف و آرامگاه دكتر محمد معین در آستانه اشرفیه، پل خشتی و جزیره تفریحی لنگرود و آثار تاریخی و طبیعی سیاهكل و دیلمان بهرهمند گردید. همچنین وجود ساحل زیبا و دلنواز خزر از گرگان تا آستارا میتواند سالانه تعداد زیادی گردشگر و سرمایهگذار داخلی و خارجی را جذب نماید.
2-2 مزایای طبیعی: با توجه به اینكه نواحی زیادی از كشور و شمال ایران، در خط كمربند زلزله آلپ ـ هیمالیا قرار دارند، خوشبختانه مكانِ مورد نظر از لحاظ زلزلهخیزی بسیار امن بوده، بهطوری كه در زلزله بزرگ سال 1369 كه باعث تخریب فراوان در دو استان گیلان و زنجان گردید، هیچگونه آسیبی ندیده و تاریخ نیز هیچگاه كشتار گروهی زلزله در مكان مورد نظر را به خاطر ندارد. از نظر خطر سیل نیز نزدیكی به دریا و برخورداری از رودخانههای با عمق زیاد منطقه، ازجمله رودخانه سیدعلیاكبری و وجود شبكههای آبرفتی طبیعی و وجود تالاب بزرگ و بینالمللی امیركلایه، هیچگونه آبزایی و سیلزدگی در منطقه ایجاد خطر نمینماید. درخصوص پیشروی آب دریا نیز با توجه به فاصله موجود، هیچگونه خطری محسوس نبوده و تاكنون نیز هیچگاه چنین اتفاقی نیفتاده است.
2-3 تمركز تجارت منطقهای: منطقه مورد نظر به عنوان مركز اقتصادی شرق گیلان مطرح بوده و فاصله نزدیك آن با استانهای همسایه (مازندران، اردبیل، قزوین و زنجان) قابل توجه میباشد. از طرفی، این منطقه در حدفاصل شهرهای لنگرود، آستانهاشرفیه، بندر كیاشهر و لاهیجان میباشد و از این لحاظ، منطقه ویژه اقتصادی مورد نظر میتواند به عنوان مركز ثقل تجارت منطقه محسوب گردد، و از طرف دیگر، با توجه به یكنواختی محصولات كشاورزی در استانهای شمالی و مناطق آسیای میانه، نظیر پیله ابریشم و برنج، این منطقه جایگاه مهمی را در این ارتباط بهدست خواهد آورد.
2-4 دسترسی به راههای آبی: منطقه ویژه مورد نظر دارای فاصله اندك با سه بندرگاه مهم شمالی كشور (بنادر انزلی، آستارا و نوشهر) میباشد. از طرفی، با احداث دو آزادراه آستارا ـ گرگان و رشت ـ قزوین، همچنین احداث راهآهن رشت ـ قزوین و انجام مطالعات راهآهن رشت ـ ساری، این شهر عملاً در كریدور ارتباط جادهای و ریلی شمال به جنوب كشور قرار گرفته و به راحتی میتواند حتی از امكانات بندری جنوب كشور نیز برای توسعه صادرات استفاده نماید.
2-5 نیروی كار: استان گیلان با دارابودنِ بیش از 2/2 میلیون نفر، پرتراكمترین استان كشور میباشد. از لحاظ درصد جمعیت باسواد نیز این استان جزءِ برترینها در سطح كشور میباشد. از نظر درصد جمعیت بیكار نیز استان گیلان در رده سوم بیكاری كشور است. بهطور معمول استانهای گیلان، مازندران، زنجان، اردبیل و آذربایجانشرقی به لحاظ نزدیكی فرهنگی و همسایگی، جزءِ حوزه نفوذپذیر منطقه محسوب میگردند و قاعدتاً منطقه، جمعیت كارسازِ خود را از این استانهای همجوار كه مهاجر میباشند، تأمین خواهد كرد. بیكاری پنهان و آشكار، مختص مناطق و قطبهای كشاورزی است كه شهرهای آستانه اشرفیه، لاهیجان، سیاهكل، لنگرود و رودسر جزءِ این مناطق میباشند. افراد كشاورزی كه بیشتر از 60 درصد از سال را بیكار و غیرفعال هستند، نیروهای كار ساده منطقه را تشكیل میدهند، ضمن اینكه تنها در حوزه شهرستانهای لاهیجان، سیاهكل و آستانه اشرفیه نزدیك به 23 هزار بیكار ثبتنام شده موجود است. بیشك یكی از اهداف راهبردی ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در كشور، ایجاد فرصتهای شغلی با رونق مراكز اقتصادی ویژه میباشد. همچنین داد و ستد بینالمللی و بازار غنی و پررونق در هر منطقهای در وهله نخست، فرصتهای شغلی فراهم میآورد و توسعه واقعی در منطقه زمانی به وقوع میپیوندد كه توسعه، خصوصاً در زمینه كشاورزی به عنوان صنعت غالب در منطقه، همهجانبه و فراگیر بوده و در سطح جغرافیای ملی ـ منطقهای، منابع تولید (انسانی و سرمایهای) قابل جابجایی باشد.
2-6 سایر توانمندیهای اقتصادی منطقه: وجود منابع آبهای سطحی جهت رونق كشاورزی و جلوگیری از آسیبهای اقتصادی، وجود زمینهای جلگهای و كمارتفاع مستعد كشت محصولات زراعی و باغی، توان بالای خاكهای منطقه و آب و هوای مساعد جهت انواع كشت شامل برنج، چای، مركبات، دانههای روغنی و ...، وجود اقتصاد مختلط از قبیل برنجكاری، خدماتی، چایسازی، صنایع دستی، تجاری، پرورش كرم ابریشم، وجود بارندگی و آبهای سطحی حاصل از شبكه رودخانهای، تأمین آب مزارع برنج توسط شبكه سنتی از مخزن آب پشت سد سفیدرود، همجواری با دریای خزر و بهرهبرداری از خطوط ساحلی و دیگر مزایای آن نظیر صید، وجود مواد اولیه صنایعدستی در منطقه، وجود نیروی كارِ مستعد و علاقهمند در سطح منطقه با تخصصهای گوناگون، وجود بازارِ مناسب برای فروش محصولات كشاورزی نظیر چای و برنج و محصولات دامی، توان جنگلی و مرتعی منطقه در صورت بهرهبرداری مناسب، بهرهبرداری از بارندگی سالانه به میزان 1278 میلیمتر، وجود توان فوقالعاده در زمینه صنعت چای با بیش از 107 كارخانه چایسازی.
3- تبیین و تشریح امكانات زیربنایی موجود در منطقه:3-1 امكانات آبرسانی منطقه: به دلیل بالابودن سفره آبهای زیرزمینی در منطقه، تأمین آب به راحتی و حتی با حفر چاههای كمعمق قابل استحصال میباشد. همچنین منطقه مورد نظر مشمول طرح ملی جامع آبرسانی به روستاهای شرق گیلان كه توسط شركت آب و فاضلاب روستایی استان در دست اجرا میباشد، قرار دارد و هماكنون بیش از 70 درصد پیشرفت اجرایی داشته است. یكی از مجاری انتقال آب به منطقه، رودخانه عظیم سیدعلیاكبری میباشد كه اخیراً برای لایروبی و تصحیح مسیرِ آن، مبلغ 30 میلیارد تومان در قالب طرح ملی D5 مصوب گردیده است.
3-2 امكانات برقرسانی منطقه: با توجه به احداث پست 230 بر روی 63 سیاهكلده و توسعه پست 63 بر روی 20 لاهیجان، جهت انتقال انرژی برق مورد نیاز به منطقه ویژه مشكل خاصی وجود ندارد.
3-3 امكانات سوخترسانی منطقه: شهرستان لاهیجان هماكنون دارای 5 جایگاه سوخترسانی (بنزین و گازوئیل) و جایگاههای متعدد توزیع نفت سفید میباشد؛ ضمن اینكه به دلیل نزدیكی منطقه با شهرهای لنگرود، آستانهاشرفیه و بندر كیاشهر عملاً میتوان از امكانات موجود در این شهرستانها نیز استفاده نمود. در زمینه انتقال گاز با توجه به اینكه منطقه مورد نظر جزءِ شهر رودبنه میباشد، عملیات گازرسانی به این شهر با شتاب خوبی در حال اجرا بوده و بنابراین گازرسانی به این منطقه نیز عملاً بدون هیچگونه مشكلی اجرا خواهد شد.
3-4 امكانات مخابراتی منطقه: تعداد تلفنهای منصوبه، 35698 شماره، تعداد تلفنهای دایری، 34377 شماره، ضریب نفوذ در مركز منطقه، 78/39 تلفن دایری، و 5 نقطه نیز تحت پوشش تلفن سیار (ازجمله منطقه باركوسرا) قرار دارد. در منطقه باركوسرا نیز تعداد تلفنهای منصوبه، 256 شماره، تعداد تلفنهای دایری، 250 شماره، و نوع سیستم نیز عصر میباشد. همچنین 2 واحد خصوصی ارائهدهنده خدمات اینترنتی (ISP) در منطقه فعال میباشند كه امكان برقراری ارتباطات در حوزه تجارت الكترونیك (E-Commerce) را با بازارهای بینالمللی فراهم مینمایند؛ علاوه بر امكانات مخابراتی لاهیجان، عملاً منطقه ویژه میتواند از امكانات مخابراتی شهرهای لنگرود، آستانه و سیاهكل نیز برخوردار گردد.
3-5 امكانات راه و ترابری منطقه: در حوزه حملونقل زمینی، شهرستان لاهیجان هماكنون توسط یك مسیر ششبانده به فاصله كمتر از 50 كیلومتر به مركز استان متصل میباشد. فاصله منطقه ویژه از این مسیر، كمتر از 10 كیلومتر است. جاده دوباندی موجودِ حسنكیاده ـ رودسر در كمتر از 8 كیلومتری منطقه پیشنهادی قرار دارد و جهت چهارباندهنمودن در دست مطالعه میباشد. منطقه ویژه از طریق خط راهآهن قزوین ـ رشت نیز میتواند به نقاط مركزی كشور متصل شود. علاوه بر این با توجه به مطالعه طرح راهآهن رشت ـ ساری، این منطقه در مسیر خط آهن مذكور قرار خواهد گرفت.
در حوزه حمل و نقل هوایی، منطقه باركوسرا به عنوان یكی از مناطق مستعد برای ایجاد فرودگاه مدنظر بوده است. نزدیكترین فرودگاه به این منطقه، فرودگاه بینالمللی رشت با 50 كیلومتر فاصله میباشد كه از دو محور لاهیجان ـ رشت و لاهیجان ـ كیاشهر قابل دسترسی است. از طرف دیگر، فرودگاه رامسر نیز در 70 كیلومتری منطقه پیشنهادی قرار داشته كه از طریق محور رشت ـ ساری به راحتی قابل دسترسی و بهرهبرداری میباشد. وجود دو فرودگاه با فاصله نزدیك، جزءِ مهمترین شاخصههای این منطقه میباشد.
در حوزه حمل و نقل دریایی، لاهیجان دارای بندرگاه نبوده، ولی امكان ایجاد بندر در منطقه امیرآباد با فاصله كمتر از 10 كیلومتر با منطقه ویژه پیشنهادی وجود دارد. در حال حاضر منطقه میتواند از امكانات تخلیه و بارگیری دو بندر كیاشهر (با فاصله 15 كیلومتر) و انزلی (با فاصله 60 كیلومتر) استفاده نماید.
3-6 امكانات نگهداری و ذخیرهسازی كالا در منطقه: با توجه به نزدیكی منطقه مورد نظر به بنادر كیاشهر و انزلی در استان گیلان و بندر نوشهر در استان مازندران، به راحتی میتوان از امكانات موجود استفاده نمود. وجود انبارهای متعدد سازمان تعاون روستایی بهطور خاص در مناطق بازكیاگوراب، سیاهكل، لولمان و پركاپشت آستانه اشرفیه و همچنین وجود دو شهرك صنعتی ازبرم سیاهكل و لاشیدان مطلق لاهیجان و انبارهای 40 كارخانه چایسازی موجود و انبار مركزی اداره كل چای شمال در سطح شهرستان به عنوان توان بالفعل میتواند مورد استفاده قرار گیرد و با شروع فعالیت منطقه، امكان ایجاد انبارهای روباز و مسقف فراهم میگردد.
3-7 امكانات تسهیلاتی و اقامتی منطقه: در این شهرستان، در مجموع 5 هتل و مهمانسرا و تعدادی مهمانپذیر با ظرفیت پذیرش بیش از 800 مسافر فعال میباشند و امكان افزایش و گسترشِ آنها نیز فراهم است. به علت نزدیكی به دو شهر لنگرود و آستانه اشرفیه، امكانات آنها نیز قابل بهرهبرداری است. همچنین شایان ذكر است، علاوه بر امكانات منطقه و شهرهای همجوار، تنها سه دفتر ایرانگردی و جهانگردی در سطح شهر لاهیجان فعال میباشند.
3-8 امكانات بهداشتی و درمانی منطقه: بیمارستان 22 آبان (با 158 تخت مصوب دارای بخشهای داخلی، زنان و زایمان، كودكان، سیسییو، آیسییو، اتاق عمل و تالاسمی)، بیمارستان سیدالشهداء (با 59 تخت و دارای بخشهای ارتوپدی، اورولوژی، چشم، گوش، حلق و بینی، دیالیز و اتاق عمل)، مراكز بهداشت شهرستان (شامل 16 واحد شهری و روستایی)، خانههای بهداشت شهرستان (شامل 77 واحد)، مركز فوریتهای پزشكی (شامل یك واحد با 4 آمبولانس فعال)، دانشكده پرستاری و مامایی حضرت زینب (با ظرفیت 200 دانشجو)، بیمارستان خصوصی شفا (با 35 تختخواب)، تعداد 212 پزشك متخصص و عمومی شهرستان (كه بیش از 70 درصد این رقم، پزشكان متخصص میباشند)، طرح تأسیس بیمارستان جامع 200 تختخوابی شهرستان و ... .
3-9 امكانات خدماتی منطقه: كلیه شركتهای بیمه موجود در كشور علاوه بر شهرهای همجوار، در شهرستان لاهیجان نیز دارای دفتر نمایندگی میباشند. همچنین كلیه بانكهای كشور در لاهیجان دارای شعب متعدد میباشند: بانك ملی ایران (7 شعبه)، بانك تجارت (4 شعبه)، بانك صادرات (4 شعبه)، بانك ملت (4 شعبه)، بانك مسكن (4 شعبه)، بانك كشاورزی (3 شعبه)، بانك سپه (2 شعبه) و بانك رفاه (2 شعبه). ضمناً مؤسسات مالی و اعتباری و بانكهای خصوصی نیز در سطح منطقه و شهرستان دارای فعالیت چشمگیری میباشند.
3-10 مدت زمان تكمیل تسهیلات زیربنایی در منطقه مورد نظر، 1 سال خواهد بود.
3-11 ارائه جدول زمانبندی فعالیتهای اجرایی منطقه، از مرحله ابتدایی تا مرحله بهرهبرداری.
4- ارائه اسناد بلامعارضبودنِ زمینِ درنظرگرفتهشده، به همراه اظهارنظرِ سازمان ثبت اسناد و املاك در این زمینه.
5- ارائه اظهارنظر و موافقت مكتوب گمرك جمهوری اسلامی ایران، سازمان بنادر و كشتیرانی (برای مناطقی كه در اماكن قرار دارند)، سازمان حفاظت محیطزیست و سازمان جنگلها و مراتع در رابطه با ایجاد منطقه ویژه مورد نظر.
6- ارائه نقشه 1:25000 از محدوده منطقه ویژه مورد نظر.
7- ارائه اساسنامه و سایر اركان شركتی كه قرار است به عنوان سازمان مسئول منطقه ویژه اقتصادی عمل نماید.منابع1- گزارش منطقه ویژه اقتصادی كشاورزی لاهیجان، فرمانداری شهرستان لاهیجان، 1381
2- سالنامه آماری استان گیلان (1381)، سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گیلان، 1382
3- گزارش اقتصادی ـ اجتماعی استان گیلان (1380)، سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گیلان، 1381
4- بررسی وضعیت محصولات عمده استان گیلان (برنج، چای، زیتون)، ابراهیم درویش، سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گیلان، 1382
5- پایگاه اطلاعرسانی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی:
www.iftiz.org.ir