ميگويم ايشان اردشير را بيشتر و بهتر از من ميشناسند و اصولاً اين مرد حرفهاش نويسندگي است، نقاش هم نيست که اين روزها 24 ساعت در کارگاهش مشغول توليد باشد. ميانهاش هم که با تو خوب است، از او بخواه اين يکي دو صفحه را او بنويسد، اردشير را همه اهل قلم و قلم مو ميشناسند.
جواب ميدهد مطمئنم اين نوشته کار خود شماست. از هرکس ديگر بخواهم يادداشتي کوتاه به ياد زندهياد اردشير محصص بنويسد، يک متن سياسي دستم ميدهد که يک خطش هم قابل چاپ نيست. جواب ميدهم آقاي مطلبزاده نميدانم حرفي که ميزنيد تعريف من است يا تکذيب؛ اما من اينم که هستم، همينم. آدمها را دوست دارم و سرودهاي دارم که ميگويد: "تو را دوست دارم، ديگري را هم که تو را دوست دارد."
من در دقيقه اکنون، به ياد دو نقاش ايراني افتادم که در همين يکي دو ماه گذشته با تلاشي پيگير و صميمي سبب شدند لايههاي تخيل خلاق زندهياد اردشير محصص در فضاي هنري ايران و جهان يک بار ديگر به پرواز درآيد و اين قصيده بلند پر از راز و رمز، يک بار ديگر بر زبان اهل هنر جاري شود و نسلهاي جواني که نام اردشير را کمتر شنيده و آثار او را کمتر ديده بودند، از وجود چنين هنرمند پرتوان و خلاقي آگاه شوند.
جاي آن دارد که به عنوان عضوي صميمي از اعضاي جوان و فعال روزنامه اعتماد، گوشي تلفن را برداريد و با دو دوست ديگر به گفتوگو بنشينيد؛ دو هنرمندي که در راه انعکاس تخيل خلاق اردشير محصص در ماههاي اخير قدمهايي مؤثر برداشتند. اصلاً ميتوانيد با ايراندخت محصص که درست نميدانم دخترعمو يا خواهر اوست، تماس بگيريد که خودش علاوه بر اينکه استادي توانا در دانشکده هنرهاي زيبا بوده است، نقاش قابلي است.
چند وقت پيش من از حبيبا... صادقي شنيدم با شور و هيجاني عجيب راجع به کارهايي از زندهياد اردشير محصص حرف ميزد که هماکنون در طبقات اول و دوم خانهاي در تهران زير لايهاي از گرد و غبار زمان خاموش ماندهاند. او خيال داشت با کمک بخش تجسمي وزارت ارشاد، گزارش مفصلي از چگونگي وجود اين آثار تهيه کرده و با کمک همکاران ديگرش، زمينه برگزاري يک مروري بر آثار را براي هنرمند فراهم آورد. در همينجا به بهانه اين يادداشت کوتاه ميتوان به تمامي هنردوستان و مجموعهداران و مسئولان امور فرهنگي و هنري يادآور شد که هماکنون فرصتي مناسب براي گردآوري و نمايش آثار يکي از هنرمندان بزرگ کاريکاتور ايران و جهان پيش آمده است. بياييم با تأکيد بر اهميت خلاقيت و بدون توجه به نيات غيرهنرمندانه، براي برپايي يک نمايشگاه از آثار زندهياد اردشير محصص و تهيه کتابي کامل از آثار او اقدام کنيم. تهيه کتابي از آثار هنرمندي چنين صميمي، اصيل و خلاق فرصتي است که مجالش را نبايد به بيگانگان داد.
هميشه آواز براي شنيدن نيست، گاه خواندن هم چون نمک بر زخم، براي بيدار ماندن است.
• روزنامه اعتماد، شماره 1792، 21 مهر 1387