كدخبر: ۷۰۳۰
تاريخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۶
send ارسال به دوستان
print نسخه چاپي
در نوروز به دیدار ناشناخته‌های گیلان برویم
گیلان سراسر فراز است و نشیب و در ارتفاع صدای زنگوله می‌آید، گوسفندان‌اند؛ سفید سفید و نه بی‌رنگ؛ گاوها روان‌اند، اسب‌ها به چرا مشغول و باران با نوایی خوش آهنگ فرود می‌آید...
گیلان، صدای ناب باران است و آنان که سفر را موهبت می‌دانند، نیک آگاه‌اند که در این‌جا صدای باران، آهنگ است. اکسیژن چه بی‌دریغ و بی‌گمان رنگ فریاد است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، زمستانی دیگر می‌گذرد و برف‌ها به وسعت بسیار آب شدند و گویا با عطر بهار، خشونت یخ از ذهن مردمان به باد سپرده می‌شود. نوروز در راه است و بار دیگر رودخانه‌ها می‌خروشند تا اثبات کنند تا سنگ نیست و صخره هم، صدای آب زیبا نیست...
گیلان را بایستی در چهار فصل دید و حظ جنگل و باران، برنج و شالی، رودهای خروشان و پامچال، زیستگاه قو و مرغابی، خروش روز و شب امواج دریا، جشن رنگ در لباس‌های محلی و رسوخ طعم طبیعت در غذاهای محلی و جشن‌ها و آیین‌ها و هزاران جاذبه طرح به طرح را حس کرد.
آن‌قدر که درپی نورد جاده‌هایش ، ارتفاعات خیس، عطر هیزم و مزه‌مزه طعم‌های ناب به یاد می‌آوری شاید، می‌توان اندکی آرام‌تر گذشت.
گیلان سراسر فراز است و نشیب و در ارتفاع صدای زنگوله می‌آید، گوسفندان‌اند؛ سفید سفید و نه بی‌رنگ؛ گاوها روان‌اند، اسب‌ها به چرا مشغول و باران با نوایی خوش آهنگ فرود می‌آید...
به هر روی سرزمین سبز، همایشی است از گیرایی‌ها و گونه‌های متعدد گردشگری که طبیعت‌گردی (اکوتوریسم) سرآمد آن‌هاست و چه بسیار حیف که تنها می‌بایست به اندکی از آن بسنده کرد.

جاده‌ای مملو از عطر نان و پرتقال
گیلان خود سراسر شکفتن شده و گیاهان در جنگل و کوهستان‌هایش از آمدن فصلی نو اطمینان دارند؛ و این‌بار جاده‌ای مملو از عطر نان محلی بر سایه‌سار باغ‌های پرتقال در ملاط لنگرود گردشگران را میزبان می‌شود.
پیش‌ترها و شاید همیشه، پل خشتی لنگرود به نام حاجی آقا پرد (پل) نمادی بارز از جاذبه‌های گردشگری شهرستان لنگرود در شرق گیلان بوده و هست؛ اما اینک پس از گذشت چندین ماه و سال، جاده ملاط از توابع منطقه ییلاقی لیلاکوه حس دیگری بود.
زنان در دو سوی جاده در آلاچیق‌های چوبی نشسته بودند و بساط آتش و هیزم به‌راه بود و بر پس ظرف‌های سفالین خاص گیلان به‌نام محلی "گمج"، نان‌های محلی گیلان، چون نان کشتا، برنجی، خرفه و ... می‌پختند و چشم‌ها در کمی آن‌سوتر، نارنج و پرتقال می‌چیند...
باغ‌های پرتقال از هر دو سوی جاده تا دوردست‌ها وسعت داشت و وارد هرکدام از آن‌ها که می‌شدی، آسمان از انبوهش به‌سختی دیده می‌شد و به‌جایش نارنجی‌های پرتقال بر درختان سبز و وسیع بیداد می‌کرد.
جاده ملاط به پرشکوه از توابع لیلاکوه در شهرستان لنگرود با عطر نان و پرتقال و بقعه‌ای نقره فام با نام 12 تن این قابلیت را دارد تا بتواند به‌عنوان مقصد گردشگری نوینی برای نوروز تعریف شود.
برخی مورخان مانند عبدالحسین سعیدیان در کتاب "سرزمین و مردم ایران" درباره لنگرود می‌نویسد: "لنگرود از شهرهای استان گیلان و یکی از شهرهای زیبای ایران با پلی آجری با شیب دوچشمه‌ای و خانه‌های سفالی است." رودخانه لنگرود 27 متر پهنا دارد؛ پلی آجری و شگفت‌انگیز با دو طاق برآمده بر روی آن دیده می‌شود که به‌نام حاجی آقا پرد (پل) معروف است.

ییلاق اولسبلنگاه
اولسبلنگاه ( بهˈ لام ˈ و ˈسˈ ساکن ؛به کسر ˈب ˈو فتح ˈلامˈ) ییلاقی در غرب گیلان که می بایست برای رسیدن به آن از ماسال گذشت؛ بخش پره سر ، دهستان ارده و سپس تونلی پیچ در پیچ از درختان وسیع جنگلی ...
تونل درختان جنگلی برای رسیدن به اولسبلنگاه تنها جاده و سایه سار درختان و اوهام طبیعت نیست ؛ مردانی کهنسال با لباس های محلی و کلاه نمدین بر آلاچیق هایی برآورده با چوب نامرتب درختان خشکیده ، با نان های محلی زرد رنگ ، خوشامد گوی گردشگران می شوند.
پیرمرد مهربان می خندد؛ آن زمان که می پرسیم اولسبلنگاه نامی ایرانی است؟ و می گوید نامش تالشی است و در زبان به معنای درخت ممرز بر روی ارتفاع بلند است.
ییلاقی است خوش منظره ، با پوشش مرتعی و تابستان نشین در ارتفاع یک هزار و 489 متر از سطح دریای آزاد؛ خانه ها چوبی و تخته ای همانند سایر خانه های ییلاقی ماسال و گاه سقف ها رنگین است .
فاصله اش با ماسال حدود 30 کیلومتر است و بین روستاهای ییلاقی ماسال ، جایگاهش ویژه است .
سرما غالب است و به یکی از کلبه های چوبی پناه می بری که بوی هیزمش از چند فرسنگ دورتر تو را فرا می خواند؛ پیرمرد چندین کنده زیر بغل زده و وارد کلبه می شود و کنده ها را داخل بخاری هیزمی می گذارد که در کج و معوج آهنینش تنها داغ گرما حس می شود و می دانی نباید نزدیک شد .
دری چوبی در انتهای کلبه است آن را که باز می کند جنگل در ارتفاع ، فرودست ، خاور و باختر بیداد است و تنها می باید تجربه کرد و دیگر هیچ توضیح ...
ˈاولسبلنگاهˈ سهم شهرستان ماسال در غرب گیلان است و ماسال به معنای ˈکوه وار ˈ و یا ˈمانند کوهˈ است و فرآورده های دامی چون شیر ،پنیر ،کره،کشک ،عسل و ...موجب گرمی شنبه بازارش می شود.
ˈاسب ویسه ˈدر حوزه طبیعی کوهستان و بام سبز ماسال در حوزه طبیعی کوهپایه ، دیگر گیرایی های بی وصف این شهرستان است.
اما توریسم مذهبی گونه ای است از گردشگری که این شاخه در گیلان گاه با اکوتوریسم در هم تنیده و آرامش را به انسان های مدرن هدیه می بخشد.

بقعه امامزاده اسحاق و امام زاده ابراهیم
گام نهادن به راه منتهی به بقعه امامزاده اسحاق و امامزاده ابراهیم گیلان ، آرامشی است دلنشین برای انسان مدرن...
مسیری که در آن طبیعت چهره شگفت انگیز شفافی از خود به نقش کشیده است.
نیت نموده و گام در سفر به قصد زیارت نهاده ای، شالیزار است و بوی لطیف برنج ، جویبارهای زلال و روان در جنگل های سبز و کودکانی مشتاق با نگاهی خیره به گاوهای روان و طنین صدای سم اسبان ضربه ضربه ، گام گام ...
شهرستان شفت را که پشت سر نهادی، آرام آرام راه به ارتفاع می نهی و خنکای آزادی باد روحت را سرشار نموده روستاها بر سر راهست ساده و ناب ... زنی با روسری بر پیشانی گره بسته از پی گاوی چوبدستش را بالا و پایین می برد ، سراغ بقعه امامزاده اسحاق را که می گیری آدرس می دهد و بی درنگ می گوید ˈالتماس دعاˈ
بقعه امام زاده اسحاق و خواهرش خیرالنساء در ارتفاع بیش از یک هزار متری از سطح دریا و بر نوک قله سیاه کوه در بخش احمد سرگوراب در 25کیلومتری غرب شهرستان شفت در منطقه ای ییلاقی واقع شده است . بنا به روایات این امامزادگان از فرزندان امام موسی کاظم (ع) و برادر و خواهر کوچک امام رضاع) هستند.
راهی ضریح دیگری می شوی امامزاده ابراهیم ، بایستی راه آمده را برگردی و باز نشیب را تجربه کنی و در مسیری مشابه به فراز برسی ... امام زاده ابراهیم واقع در محلی به همین نام نزدیک روستای طالقان گیلان ، 22 کیلومتری جنوب شرقی شفت. مطابق شجره موجود این امامزاده نیز از فرزندان امام موسی کاظم (ع) است. امامزاده ابراهیم گیلان محبوب دل های مردم است و زائران بسیاری دارد بگونه ای که حتی مردم برای اقامت چندین روزه بدانجا سفر می کند و البته ضریحش نیز خاطره زیارت امام رضا(ع) تداعی گر است و پیرزنان پای حرم شمع و سپند می فروشند و عطر نیز عطر حرم امام ضا ( ع) است...
گردشگری روستایی امروزه یکی از مردمی ترین اشکال گردشگری است. بر اساس تعریف استادان عرصه گردشگری؛ گردشگری روستایی عبارت است از فعالیت ها و گونه های مختلف گردشگری در محیط های مختلف روستایی و پیرامون آنها که دربردارنده آثار مثبت یا منفی برای محیط زیست روستا، انسان و طبیعت است.

موزه میراث روستایی گیلان
موزه میراث روستایی گیلان به یادگار از نیاکان نیک اندیش گیلانی میزبان گردشگرانی است که سرور جشن ها و آیین های بومی را در فضایی روستایی به یادگار از یک قرن پیش ، جست وجو گر هستند.
مسیری در امتداد جاده و بر بلندای شالیزار و رود را که طی کنی، سقف هایی مخروطی از ساقه های طلایی برنج در میان جنگل پدیدار می شود.
هدیه موزه میراث روستایی گیلان به گردشگران، حلاوت ساعتی زندگی در یک قرن گذشته است که خالی از هرگونه هوار شهر به انسان آرامش می بخشد.

تپه مارلیک
تپه مارلیک یک محوطه باستانی در کرانه خاوری سفیدرود و در دره ˈگوهررودˈ استان گیلان است؛ این تپه بقایای به جای مانده از تمدن باستانی متعلق به دست کم سه تا سه هزار و 500 سال پیش است و پژوهشگران گمان می برند که این تپه آرامگاه خصوصی فرمانروایان و شاهزادگان مردمان این تمدن بوده است.
گروهی از پژوهشگران نام مارلیک را برگرفته از واژگان گیلکیˈمارˈ و ˈلیکˈ (سوراخ) می دانند و دلیل این نامگذاری را انبوه مارهایی که در گذشته در آن زندگی می کردند، می دانند و گروهی دیگر مارلیک را برگرفته از نام قوم آمارد می شمارند، آنها مارلیک را ساخته شده از دو واژه ˈ ماردˈ(اشاره به آماردها) و ˈلیکˈ (قوم) می دانند.

کاروانسرای لات
تهران را که به سمت شمال پشت سر می گذاری، تازه نفس تازه می شود و همینطور کرج، قزوین و همینکه وارد لوشان می شوی، گیلان است و هوایی خوش و شهرها به هم نزدیک ...
منجیل شهر بادهای حیران و توربین های غول آسا، رودبار شهر شاخه های سبز زیتون، رستم آباد و دشت هایی چه فراخ، امامزاده هاشم غرق نور بر فراز و بر پای آن زمزمه سپیدرودی آرام و بی کران ...
همیشه امام زاده هاشم با تمام گیرایی اش را که پشت سر می نهادیم، بنایی تاریخی به هیبت بناهای فلات مرکزی کشورمان - گنبدی با آجرهای قرمز رنگ که بوی قدمت و کهنگی با نگاه به آنچه خوب حس می شود - تنها علامت سؤالی بود و زمانی که جویا می شدی می شنیدی کاروانسرای شاه عباسی است و دیگر هیچ ...
کاروانسرای لات - از گذشته دور سرزمین مان که به شماره 1566 و در سال 1356 به ثبت فهرست ملی رسیده - آماده می شود تا میزبان گردشگرانی باشد که می خواهند در فضایی کهن از سرزمین خویش نفس بکشند.

قلعه رودخان و ماسوله
و البته پر واضح است که ˈقلعه رودخانˈ دژی بر بلندای گیلان زمین، لحظه لحظه شگفتی و تاریخ را به گردشگران هدیه می بخشد .
قلعه رودخان یادگاری از دوران سلجوقیان در گیلان غرق در طبیعتی وهم انگیز بیشتر به خیال می ماند تا واقعیت...
و ماسوله در غرب گیلان در امتداد مسیری از قلعه رودخان؛ از زمانی که رهسپار می شوی بایستی درنگ کنی چرا که بین ازدحام زیبایی است .
خانه هایی گلین با گلدان های شمعدانی معروفش نگاهت را تا ارتفاعاتی سبز و وهم انگیز سوق می دهد و گنبدی ساده و سبز با دو مناره دل انگیز بنا شده در میان خانه های پلکانی که اذان سحرگاهش روح را به طرب می آورد،جاذبه ایست از بسیار جاذبه های ماسوله ...

صنایع دستی و سوغات
امروز گرایش گردشگران به خرید صنایع دستی گیلان بسیار افزون تر شده و به گفته مسوولان اداره کل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری استان؛ ایستگاه های دایر شده صنایع دستی و هنرهای سنتی استان در سال های گذشته با استقبال بسیاری روبه رو بوده است.
رنگ های بی شمار و زنده که برآمده از دل طبیعت است و زیبایی ذهن و کار خلاق دست مردمان این خطه را به نمایش گذارده؛ گذر از ایستگاه های یاد شده را برای گردشگران دشوار می نماید .
ˈحصیر بافی ˈ کاری از صنایع دستی گیلان است که دیدن هر سبد حصیری تداعی گر خنکای نسیمی خوش از طبیعت این سرزمین و کلاه حصیری سوغاتی است که تقریباً در پس شیشه هر خودروی گردشگران نشانه ای از سفر به استان خوش طبیعت گیلان است.
ˈچادر شب بافیˈ که در ردیف دستبافت های پشمی و نخی قرار می گیرد؛ سرشار از رنگ هایی است که گویی با دیدن هر رنگ از آن روحی از طبیعت در انسان حلول می کند .
ˈقلابدوزی ( رشتی دوزی) ˈ نوعی دیگر از دستبافت های زنان هنرمند گیلان است که تراوش گر هنر و خلاقیت بی شمار این خطه از سرزمین مان ˈ ایرانˈ است.
چموش دوزی ، کدوی منقوش ، سفالگری ، بامبو بافی ، مروار بافی و ...از دیگر مواردی است که هریک خود به تنهایی فضایی است بی نظیر در کهکشان صنایع دستی کشور.
بر اساس دانش توریسم؛ گردشگری در سطح بالای اقتصادی و اجتماعی آن موجب شکوفا شدن ذوق و استعداد و ارتقای آموزش در همه زمینه ها می شود و بر همین اساس کشوری که در صنعت گردشگری فعال می شود، می تواند میلیون ها گردشگر را به خود جلب نماید؛ کشورهای توریستی در تهیه و پخت غذاهای عالی و با کیفیت بالا و تولید آثار هنری گران قیمت پیشرفت می کنند.
گردشگری در مجموع نه تنها موجب اشتغال ، افزایش درآمد، صلح و آرامش می شود بلکه سطح هنر و ذوق و استعداد را ارتقا می بخشد چون گردشگران فرهنگی ثروتمند حاضرند برای آثار فرهنگی با ارزش پول خوبی بپردازند.
بنا به تعاریف استادان گردشگری ، اکوتوریسم ( طبیعت گردی ) سفری است مسوولانه به مناطق طبیعی که منجر به حفظ محیط زیست شده و موجب بهبود کیفیت زندگی مردم محلی می شود.
بگذارید چنین باشد نه تنها در قلعه رودخان ، ماسوله ، دیلمان ، اطاقور و جای جای گیلان بلکه برای نقطه نقطه سرزمینمان ...
نام:
ايميل:
* نظر:
طراحی و تولید: "ایران سامانه"