بهمن محصص متولد 9 اسفند 1310 در خانوادهای لاهیجانی در رشت بود كه در طي سالهاي گذشته بارها به خانهاش در تهران رفت و آمد داشت؛ اين درحالي بود كه بسياري از دوستانش هم از او بيخبر بودند.
بهمن محصص ـ هنرمند نقاش و مجسمهساز لاهیجانی ـ در 79 سالگي در رم از دنيا رفت.
به گزارش "لاهیگ"، محصص كه از هنرمندان پيشرو و جريانساز در هنرهاي تجسمي ايران بود، شامگاه ششم مرداد ماه در منزل مسكوني خود در شهر رم ايتاليا از دنيا رفت.
گفته ميشود دليل مرگ اين هنرمند، به دليل كهولت سن و عوارض ناشي از بيماري ريوي بوده كه گرماي بيسابقه هواي رم نيز بيماري وي را تشديد كرده بود.
بهمن محصص متولد 9 اسفند 1310 در خانوادهای لاهیجانی در رشت بود كه در طي سالهاي گذشته بارها به خانهاش در تهران رفت و آمد داشت؛ اين درحالي بود كه بسياري از دوستانش هم از او بيخبر بودند.
وی در 14 سالگی در کارگاه و نمایشگاه محمد حبیب محمدی ـ نقاش گیلانی که هنر را در آکادمی هنر مسکو فراگرفته بود ـ شروع به کار کرد. در زمان اقامت خانوادگی در تهران، محصص چند ماهی در دانشگاه هنر تهران به تحصیل پرداخت.
سهراب سپهری در منزل بهمن محصص ـ مهر 1347 |
وی از هنرمندانی است که در جریان ملی شدن صنعت نفت ایران در کشور زندگی میکرد. محصص در سال 1333 به اروپا سفر کرده و در ايتاليا ساکن شد و در "آکادمي هنر رم" مدتي نزد فروچيو فراتزي به آموختن هنر مشغول شد. حاصل اين دوره از زندگي محصص، چندين نمايشگاه گروهي و انفرادي در داخل و خارج ايتاليا و شرکت در نمايشگاههايي چون بينال (دو سالانه) ونيز، سائوپائولو و پاريس بود.
بهمن محصص، هنرمند آوانگاردي است كه گفته ميشود آنقدر پيشرو بود كه هيچكس نتوانست ادامهدهنده راهش باشد. وي را گرچه تحت تأثير پيكاسو ميدانند، اما منتقدان اذعان دارند نقاشيها و مجسمههايش بيشك از روحيه يك نقاش ايراني خبر ميدهند.
بهمن محصص با بیش از چهل سال سبک شخصی در نقاشیهایش، از موجودات اساطیری و انسان ـ حیوانها (مینوتورها = Minotaurs) با اندام پوسیده و فاسدشده و منجمد، با عضلاتی که در بخشی از بدن ستبر و در بخشیهایی دیگر باریک شدهاند، استفاده میکرد و گاه عناصر تصویریاش، بهويژه انسانهايش به حجمی سیب زمینی مانند بدل میشوند که آنها را بیانی از اعتراض تلخ و استعارههای طنزآمیز دانستهاند.
محصص در آثارش جایی برای تزئین و مزاح نمیگذارد و جهانی سخت تاریک، نومیدانه، انباشته از "زنده ـ مردهها" که پلیدی و پلشتی بر آنها سایه انداخته است را به نمایش میگذارد و سعی او در تجسم انسان آسیبدیده، تغییر شکل داده، سوخته و گندیدهای است که در انتظار آخرالزمان نشسته است و در این راه به زبان عام و جهانی دست یافته است، بیآنکه بخواهد اثرش را عامهپسند و عامه فهم کند.
در مجموع، آثار محصص جهان تلخ هشدار دهندهای را نشان میدهند که بازتابی از شخصیت متضاد خود هنرمند نیز هست؛ شخصیتی که جمع اضداد است، مجموعهای از نبوغ و طمع، حسابگری و بیپروایی.
قرار بود موزه هنرهاي معاصر تهران نمايشگاهي از آثار اين هنرمند پيشرو را در گالريهاي اين موزه به نمايش درآورد، اما اين برنامه عملي نشد و چندي بعد بخشي از نقاشيهاي محصص از گنجينه موزه جهاننما کاخ نياوران خارج و رونمايي شدند.
محصص همچنين نمايشگاههاى انفرادى و گروهي در تهران، رم، ميلان، فلورانس، كان، پاريس، بيروت، ژنو و ... برپا كرده و آثاري از ايتالو كالوينو، لوييچى پيراندللو، مالا پارته، ژان ژنه و ... به قلم وي به فارسي برگردانده شده است.
بهمن محصص گاهی هم شعر میگفت؛ مثل هایکوهای ژاپنی:
به ما گفتند و تکرار کردند
که خاکیم و غباریم
یادشان رفت بگویند
که غبار ستارهایم.
شایان ذکر است، اردشیر محصص ـ از قافلهسالاران كاريكاتور، طرح و هنرهاي تجسمي ايران ـ پسرعموی بهمن محصص بود که در مهر ماه سال 1387 در نیویورک درگذشت.
"لاهیگ" درگذشت این همشهری بزرگ لاهیجانی و هنرمند پرآوازه ایرانی را به جامعه هنری و دوستدارانش تسلیت میگوید و برای روح او آرزوی آرامش مینماید.